Slider

IMPLANTAT

Implantatbehandling är behandlingsvalet då patienten önskar en fastsittande tand-/bettkonstruktion när kvarvarande tänder i restbettet av någon anledning anses som olämpliga som stöd i en fastsittande tandkonstruktion eller i det fall då det inte finns några tänder som kan fungera som stödtänder.


 implantat1

Behandlingsgång

Behandlingen går väldigt förenklat ut på att biokompatibla (kroppsvänliga) titanskruvar/implantat opereras in i patientens käkben med en åtföljande inläkningstid under vilken implantaten växer fast i käkbenet. Denna inläkningstid är i vanliga fall mellan 4-6månader.Då implantaten har läkt in och är väl förankrade i benet friläggs dessa och man tar ett avtryck på dem för att med hjälp av detta möjliggöra för tandteknikern att rekonstruera individuellt anpassade tänder för patienten. Individualiseringen är baserad på bl.a. form, storlek, färg och position.

De konstgjorda tänderna som kan vara av plast/porslin kan sedan antingen skruvas fast mot implantaten eller med hjälp av bärande mellankomponenter likt tandpelare cementeras fast mot implantaten. Målet är att de konstgjorda tänderna skall se helt naturliga ut och vara så lika patientens egna tänder.

 

Gör det ont? Blir man sövd?

Implantatoperationen är helt smärtfi då man noggrant bedövar hela det aktuella området i munnen. Många kan t.o.m. beskriva sin upplevelse av behandlingen som mindre obehaglig i jämförelse med en tandborttagning. Narkos är i normalfallet absolut inte nödvändig. Patienten är vaken och gapar aktivt precis som i samband med en vanlig tandbehandling. Patienterna erbjuds dock, om behov och indikation för detta finns, även lugnande medicin.

 

Vem gör vad och vilka implantatsystem erbjuds?

Hela din implantatbehandlng utförs på vår klinik, allt ifrån kirurgi till den protetiska rekonstruktionen. Implantatkirurgi på vår klinik utförs av tdl. Nima Sanei och implantatsystemen som erbjuds patienterna är från Nobel Biocare och Biomet 3i.

 

Våra implantatsystem

Vi erbjuder implantat från det största och välkända implantatföretaget Nobel Biocare.


Datorbaserad implantatkirurgi

Datorbaserad implantatbehandling är en ny och revolutionerande teknologi inom implantologin. Tekniken kan jämföras med s.k. ”titthålskirurgi”. Behandlingsgång Konceptet är väldigt lik den konventionella tekniken där titanskruvar opereras in i käkbenet och får läka in under en bestämd tidsperiod. Dock skiljer sig planeringen och utförandet av operationen med denna teknik.

Tekniken lämpar sig i första hand i samband med helt tandlösa käkar med stora benförluster men kan dock av andra skäl tillämpas även i singel och delkäksfall samt helt tandlösa underkäkar

 • Hög precision
 • Kortare operationstid
 • Skonsammare kirurgi (ingen friläggning av käkben)
 • Bättre estetik
 • Säkrare kirurgi
 • Optimal användning av befintligt ben
 • Möjlighet till att studera käkbenet i minsta detalj
  bild1

  STEG 1

  Planeringen börjar, väldigt översiktlig, med en datortomografisk röntgenundersökning av patientens käke.

  bild2

  STEG 2

  De datortomografiska bilderna sätts samman i ett speciellt 3D-program i datorn med vilket käkbenet i detalj kan studeras samt virituellt opereras.

  bild3

  STEG 3

  Den datorbaserade operationsplaneringen överför sedan informationen till en annan maskin som tillverkar en operationsguide som förankras mot överkäken genom vilken operationen smärtfritt med mycket hög precision kan utföras.

Lidköpings Tandvård AB (559173-9577)

Norra Torngatan 10, 531 30 Lidköping (karta)

Tel: 0510 – 233 12 – E-post: info@lidkopingstandvard.se