Tandvårdsrädd? Låt oss hjälpa dig!

Tandvårdsrädsla är väldigt vanligt. Man tror att ca 5-10 % av befolkningen undviker tandläkaren helt och hållet på grund av sin rädsla. Men god hjälp finns att få. När man lider av denna rädsla är det vanligt att man väntar med att söka vård in i det sista vid tex tandvärk. Situationen har då i många fall förvärrats under lång tid och tyvärr kan detta innebära onödigt stora och omfattande behandlingar för att lindra din tandvärk. Vi rekommenderar därför alltid förebyggande behandling, speciellt till våra patienter med tandvårdsrädsla. För att göra det lättare för dig att ta kontakt med oss och övervinna din rädsla, så kan du vid första besöket endast komma in för ett samtal/konsultation. Då får du lära känna din tandläkare och kan få svar på alla dina frågor i en trygg och avslappnad miljö.

Bildspel barn och ungdomstandvård

Vilka lider av tandvårdsrädsla?

Tandvårdsrädsla är ett vanligt tillstånd. Tre av fyra personer lider av det i någon form medan ca 5-10 procent av befolkningen lider av svår rädsla. Detta innebär att man undviker tandläkaren helt och hållet förutom vid akuta tillstånd. I sin tur resulterar detta i en förstärkning av rädslan då akuta tillstånd oftast innebär större ingrepp som i många fall föregås av svår smärta. Oftast beror rädslan på en tidigare, dålig erfarenhet, av ett eller flera tandläkarbesök, antingen i barndomen eller i vuxen ålder, men även andra orsaker kan finnas.

Hur behandlas tandvårdsrädsla?

Det finns ett flertal olika tekniker för att hjälpa dig som patient att överkomma din rädsla. Det vi tror mest på, är ett första besök och ett samtal med personalen. Allt för att försöka avdramatisera och informera om behandlingen brukar för det mesta ta bort den värsta oron.

Behandlingsmetod hos Lidköpings Tandvård

  • Vi börjar först med en enkel konsultation där du får träffa oss och berätta om din rädsla.
  • Därefter tittar vi på ditt behandlingsbehov, går igenom de olika behandlingsalternativen och anpassar behandlingen efter dina behov/önskemål. Efter att vi tillsammans med dig lagt upp en tidsplan utförs behandlingen, i din egen takt, i en lugn och stressfri miljö.